Kategorie
Bez kategorii

Efektywność i rodzaje pieców gazowych

Wraz z nadejściem IX 2015 r. wdrożona została w życie Europejska Dyrektywa ErP. Zakłada ona wytwarzanie urządzeń mających wpływ na zużycie energii w sposób przyjazny dla środowiska. Założenia prawne objęły między innymi dział ogrzewania. Urządzenia muszą spełniać określone wymogi w zakresie wydajności energetycznej. W obecnym czasie produkowane i wprowadzane na rynek są głównie piece z efektem kondensacji. Ideą ich funkcjonowania jest odzysk energii ze spalin. Przyłącza się je do specjalnego układu kominowego, w którym zachodzi proces kondensacji. Energia ze spalin wraca do obiegu grzejnego dzięki czemu efektywność takich pieców oceniania jest na więcej niż 100%. Z obiegu wycofane zostały kotły z zamkniętą komorą spalania o dużo niższej efektywności. W dalszym ciągu na rynku dostępne są kotły z otwartą komorą spalania, jednak dedykowane są one tylko do domów z tradycyjnym systemem kominowym w którym nie istnieje możliwość zmiany komina. Producent do każdego urządzenia jest zobowiązany załączyć etykietę energetyczną oraz kartę produktu. Ponosi również odpowiedzialność za wiarygodność wiadomości na nich zawartych.